CEN Practice Questions 1-10:

1. A 71 year old man has been admitted to the ED with central chest pain that is extremely intense. The man has a small frame build and has had a history of CAD. Which of the following is most likely occurring?

A. Dissecting aortic aneurysm
B. Pulmonary embolism
C. Acute cholecystitis
D. Myocardial infarction

2. A 28 year female enters the ED with copious vaginal discharge that has a pungent odor. Which of the following is most likely occurring?

A. Gonorrhea
B. Pelvic inflammatory disease
C. Vaginosis
D. Toxic Shock Syndrome


3.A thirty-five year old female complains of blurred vision and headaches on the lateral side of her head. The BP of this patient is 133/92mmHg and she is seeing color rings at night. Which of the following medications should be given?

A. Digoxin
B. Glibenclamide
C. Lisinopril
D. Betaxolol

4.A 27 year old female has a fever of 37 degrees Celsius and a hypotensive BP. Her vaginal discharge has a pungent odor and she is in the beginning stages of her period. Which of the following is most likely occurring?

A. Gonorrhea
B. Pelvic inflammatory disease
C. Vaginosis
D. Toxic Shock Syndrome

5.A 20 year old homosexual female enters the ED with intense chest pain and lesions in the mouth. The lesions appear bright red in color and appear granular upon further examination. Which of the following is most likely occurring?

A. Reflux oesophagitis
B. Oesophageal candidiasis
C. PUD
D. CHF

6.A 14 year old asthmatic enters the ED gasping for air. She is unable to tell the nurse what is happening to her. Her friend says that she began to get SOB all of a sudden, and did not appear to be choking. Which of the following would be the most important treatment option?

A. Administer Histamine
B. Administer Chlorphenirmaine
C. Administer Salbutamol with oxygen
D. Administer Prednisolone

7.A 49 year old female who has Chronic Renal Failure has been admitted to the ER with extremely swollen lower extremities. Which of the following drugs would most likely be administered?

A. Captopril
B. Calcitriol
C. Frusemide
D. Aluminum hydroxide

8.A 15 year old female is admitted to the ED with difficulty breathing and SOB. Her face appears really swollen, and her mother reports she was stung by a wasp. Which of the following drugs would most likely to be administered?

A. Histamine
B. Adrenaline
C. Alpha-calcidolol
D. Aluminum hydroxide

9.A 28 year old pregnant female has a blood pressure of 155/105 mmHg at 32 weeks’ gestation. She is not complaining of chest pain or SOB. Which of the following drugs is most likely to be administered?

A. Bendrofluazide
B. Gliclazide
C. Methyldopa
D. Acamprosate

10.You are instructing a patient about the risk factors for Huntington’s chorea. Which of the following is the most serious risk factor related to Huntington’s chorea?

A. Phenothiazines
B. Headaches
C. Familial inheritance
D. Apnea

Answer Key:

1. D
2. A
3. D
4. D
5. B
6. C
7. C
8. B
9. C
10. C

Video Review